Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Βγάλτε μια κόλλα χαρτί ...

via pics.livejournal.com

Όχι! Δεν θα γράψουμε διαγώνισμα!
Μην τρομάζεις!
Αλλά για καλό και για κακό, αν είσαι από αυτούς 
που έχουν ξεχάσει πια να γράφουν με το χέρι
έχε από δω και μπρος μια λευκή σελίδα μπροστά σου....

Κάποτε όλοι ήμασταν πρωτάκια .
Θυμάσαι;
Πιάσαμε το μολύβι στο χέρι και ιδρώσαμε μέχρι να πετύχουμε 
τα μαγκουράκια μας να είναι σωστά.
Κάποιοι ίσως πιέστηκαν να γράψουν με το "καλό" χεράκι
και παρ'όλο που το θεωρώ έγκλημα αυτό,
όλοι (ακόμα κι όσοι πιέστηκαν ενάντια στη φύση τους)
 μάθαμε να γράφουμε.
Κι όσο γράφαμε, καλά τα πηγαίναμε....



Δεν πιέστηκα ποτέ μου να γράψω καλά. 
Δεν μου φώναξε η μαμά για να κάνω πιο στρογγυλά γράμματα.
Έσβηνα και ξαναέσβηνα τα γραμματάκια μου μόνη μου μέχρι να είναι 
έτσι όπως εγώ τα ήθελα.
(Κάτι βίτσια που είχα από μικρή!)
Μεγαλώνοντας συνέχισα να γράφω.
Με το χέρι.
Και δεν σταμάτησα ποτέ να είμαι ερωτευμένη με το μολύβι.

art, beautiful, book, diary, inspiration, journal

Ακόμα και τώρα που το πληκτρολόγιο είναι μπροστά μου,
στο πλάι μου υπάρχουν πάντα μπλοκ, Α4 σελίδες, στυλό και μολύβια.
Πριν γράψω μια δημοσίευση,
ποίημα ή ιστορία, εγώ θα το γράψω στο λευκό μου χαρτί.
Δεν το θεωρούσα κάτι ιδιαίτερο. 
Νόμιζα ότι οι περισσότεροι έτσι κάνουν...

kari-shema: jaim: justlia: * ali al-anne

Και να που ένα άρθρο σήμερα με προβλημάτισε ιδιαίτερα.

Στις μέρες μας, έγραφε στο άρθρο, αρκετοί από εμάς έχουν ξεχάσει πια να γράφουν 
(εκτός από εκείνους που πηγαίνουν ακόμη σχολείο), 
καθώς οι "έξυπνες" ηλεκτρονικές συσκευές που έχουν κατακλύσει τις ζωές μας
τα κάνουν όλα για εμάς, πριν από εμάς!

Κι όμως το γράψιμο είναι εξαιρετικά χρήσιμο. 
Να γιατί:
1. Διευκολύνει τη διαδικασία της μάθησης
Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους μάθησης και συγκράτησης των νέων πληροφοριών που «μπαίνουν» στο μυαλό μας, είναι να κρατάμε σημειώσεις με το χέρι.Με τον παλιό, κλασικό τρόπο: μολύβι (ή στυλό) και χαρτί.
Αυτό συμβαίνει γιατί κατά τη διαδικασία αυτή ενεργοποιείται ένα τμήμα του εγκεφάλου, που ονομάζεται δικτυωτό ενεργοποιητικό σύστημα (Reticular Activating System –RAS).
Σύμφωνα με το Lifehacker, "το τμήμα αυτό λειτουργεί ως φίλτρο για όλα όσα χρειάζεται να επεξεργαστεί ο εγκέφαλος, δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα στα πράγματα που εστιάζει το άτομο τη συγκεκριμένη στιγμή, κάτι που η φυσική πράξη της γραφής φέρνει στο προσκήνιο".
Μια έρευνα του 2010 είχε βρει, ότι οι περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με τη μάθηση ενεργοποιήθηκαν περισσότερο, όταν οι ερευνητές ζήτησαν από τα παιδιά να γράψουν λέξεις όπως "διαστημόπλοιο" με το χέρι, απ’ ό,τι αν απλά τις διάβαζαν προσεχτικά.
 
2. Σε κάνει καλύτερο συγγραφέα
Πολλοί διάσημοι συγγραφείς επιλέγουν τη σχολαστικότητα της γραφής με το χέρι, από τη χρήση μιας γραφομηχανής, ή ενός υπολογιστή.Σε μια συνέντευξή της στο Paris Review το 1995, η Susan Sontag  είχε πει ότι έγραφε με το χέρι τα προσχέδιά της, προτού τα πληκτρολογήσει για να περάσουν από τη διαδικασία της επεξεργασίας αργότερα.
"Γράφω με μαρκαδόρο, ή μερικές φορές με μολύβι σε κίτρινα ή λευκά νομικά τετράδια, φετίχ των αμερικανών συγγραφέων", είχε πει.
"Μου αρέσει η αργή διαδικασία του να γράφεις με το χέρι", είχε πει επίσης ο μυθιστοριογράφος Truman Capote, ο οποίος σε μια συνέντευξή του είχε πει ότι δε χρησιμοποιεί γραφομηχανή: «Όχι στην αρχή. Γράφω την πρώτη μου εκδοχή με μολύβι. Μετά κάνω μια πλήρη αναθεώρηση… και πάλι με μολύβι, στο χέρι».
Μια μελέτη του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον από το 2009, είχε καταλήξει σε ένα συμπέρασμα γύρω από το γιατί πολλοί συγγραφείς επιλέγουν να γράφουν με το χέρι: Σύμφωνα με την έρευνά τους οι μαθητές δημοτικού που έγραφαν τις εκθέσεις τους με το χέρι, όχι μόνο έγραφαν περισσότερο από τους συμμαθητές τους που επέλεγαν τον υπολογιστή, αλλά έγραφαν και γρηγορότερα και πιο ολοκληρωμένες προτάσεις.
 
3. Αποτρέπει την απόσπαση της προσοχής
Νευροεπιστήμονες απέδειξαν το 2012 σε μια έρευνα ότι όταν κάποιος κάνει πεντάλεπτα διαλείμματα προκειμένου να χαζέψει κάτι στον υπολογιστή του, γίνεται πιο παραγωγικός.Από την άλλη όμως, όταν κανείς αποσπά συνεχώς την προσοχή του τόσο συχνά, μάλλον καταλήγει να χρονοτριβεί, παρά να… αποδίδει, γράφει ο Chris Gayomali στο Mentalfloss.
 
4. Διατηρεί το μυαλό «κοφτερό» καθώς μεγαλώνει κανείς
Όταν κάθεται κάποιος με τις ώρες να γράφει σελίδες ολόκληρες με το χέρι, εξασκεί όχι μόνο τον καρπό του, αλλά… και το μυαλό του!Σύμφωνα με δημοσίευμα της The WallStreet Journal, ορισμένοι γιατροί υποστηρίζουν ότι η διαδικασία της γραφής αποτελεί μια πολύ καλή γνωστική άσκηση, για όσους θέλουν να κρατήσουν το μυαλό τους «κοφτερό», ενώ γερνάνε.
Μάλιστα, το 2008 μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Cognitive Neuroscience υποστήριζε, ότι οι ενήλικες αναγνώριζαν πιο εύκολα νέους χαρακτήρες (όπως π.χ. κινέζικα σύμβολα, μαθηματικά σύμβολα ή μουσικές νότες) όταν ήταν γραμμένοι με το χέρι, απ’ ό,τι αν ήταν γραμμένοι σε υπολογιστή.
 
πηγή:  http://grizosgatos.blogspot.gr/2014/01/blog-post_975.html

book, text, vintage, write

Λοιπόν;
Θα επιστρέψεις στην ευκολία του πληκτρολογίου σου
ή θα κρατήσεις τη μαγεία του μολυβιού;

Καλή σας μέρα
@ριστεά

Οι φωτογραφίες της δημοσίευσης είναι όλες από το favim.com

78 σχόλια:

  1. του πληκτρολογίου ,του πληκτρολογίου!Γράφουν άλλοι για εμένα χαχαχαχα δεν μπορω μανα μου το μολύβι ,έχω κι αρθριτικά!
    ότι έχουμε ξεχάσει ,συμφωνώ!Κάποτε ειχα μανία με πένες ,με ιδιαίτερα μολύβια και στυλο...τωρα στον Καιάδα κι αυτά!
    Υπάρχουν και αναγνώστες με καρδιακά προβλήματα! Τι ''βγάλτε μια κόλλα χαρτί'' ήταν αυτό πρωινιάτικα; Λίγη προσοχή στους τίτλους σας παρακαλώ!
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αχαχαχα1!!! Και πώς θα γίνεις χαρά μου το καλό παράδειγμα για τα δίδυμα! Ξανασκέψου το ! Τα βάζεις να γράφουν αλλά εσύ το αποφεύγεις !Πάντα είχα μανία με πένες, μολύβια, τετράδια , σημειωματάρια κι άλλα τινά! :))

      Ο τίτλος για μένα είναι το παν! αχαχα! Το ' χω κλέψει από το Χόλλυγουντ!
      Φιλιά πολλά Νάσια μου! :)))

      Διαγραφή
  2. Μπράβο Αριστέα μου αρέσεις!Άλλη η χάρη του χαρτιού,πως να το κάνουμε!Αν δεν σβήσεις καμιά λέξη,αν δεν ξύσεις κανένα μολύβι,αν δεν τσαλακώσεις και πετάξεις κανα χαρτί,δεν έχει νοστιμάδα!Ο τίτλος σου μαγικός,με έκανε να τρέξω!!!Καλημέρα πριγκιπέσα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλα αυτά που περιγράφεις Μιραντάκι μου με φτιάχνουν κάργα!
      Άσε δε που ένα φεγγάρι εργάστηκα σε βιβλιοπωλείο...στον παράδεισο δηλαδή! Δηλώνω ότι έχω ανίατη αρρώστια με το θέμα και είμαι και αμετανόητη! Όλα τα καλά δηλαδή!
      Φιλάκια!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  3. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΑΡΙΣΤΑΚΙ ΜΟΥ!!! ΚΑΛΟ ΤΟ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟ ΔΕ ΛΕΩ ΓΡΗΓΟΡΟ ΕΥΚΟΛΟ ΑΛΛΑ ΑΛΛΗ ΧΑΡΙ ΕΧΕΙ ΤΟ ΜΟΛΥΒΙ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΡΤΙ.ΚΑΙ ΕΓΩ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕ ΣΕΝΑ ΠΑΝΤΑ ΕΧΩ ΔΙΠΛΑ ΜΟΥ ΚΟΛΛΕΣ Α4 ΓΡΑΦΩ ΠΡΩΤΑ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΛΗΚΡΟΛΟΓΩ!!! ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σοφία μου συμφωνούμε απόλυτα! :)))
      Άλλη η χάρη του! Άσε που τελικά κάνει και καλό ...
      Φιλιά! :))

      Διαγραφή
  4. Θα συμφωνήσω με τη Νάσια Αριστέα μου ως προς το βγάλτε μια κόλλα χαρτί κόντεψα να πάθω αυτά είναι σχολικά τραύματα που δεν κλείνουν εύκολα χα χα χα!!!Εμένα Αριστέα μου δεν με ενοχλεί τόσο πολύ που γράφουμε με το πληκτρολόγιο με ενοχλεί αφάνταστα όμως να βλέπω greeklish αν το γράφω και σωστά!Αυτό με τρελαίνει και με κουράζει πάρα πολύ!!Έτσι πιστεύω πως καταστρέφεται η ελληνική γλώσσα!Εμένα μου αρέσουν και οι δυο τρόποι και ανάλογα διαλέγω!!!Φιλάκια και καλή σου μέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αχαχαχα! Μα κι εγώ ήμουν μέσα στην τρελή χαρά όταν καταστάλαξα σε αυτόν τον τίτλο! :))))
      Τα greeklish με ενοχλούν αφάνταστα κι εμένα και με θλίβει το γεγονός ότι οι νέοι μας σε λίγο θα ξεχάσουν τη γλώσσα τους!
      Φυσικά και το πληκτρολόγιο είναι ευκολία!

      Απλά να μη ξεχάσουμε να γράφουμε με το χέρι....
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  5. Κι εγώ γεμάτο χαρτούρα το έχω το γραφείο! Καμιά φορά δε, χάνω και το pc από κάτω! Και όλα φυσικά πρώτα τα γράφω στο χαρτί μου, κι έπειτα στην ανάρτηση. Λατρεύω τη μυρωδιά του χαρτιού... Τί εθισμός κι αυτός!
    Φιλάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α! Επιτέλους! Έχω παρέα! Αυτόν τον καιρό γίνεται πανικός από μισογραμμένα χαρτιά...ιστορίες μισοτελειωμένες...ποιήματα που απλά ξεκίνησαν ... αλλά εγώ έχω χαρά λες και είναι στολίδια!
      Να'σαι καλά Εύα μου!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  6. Πολύ μου άρεσε η ανάρτηση σου! Και εγώ πρώτα γράφω στο χαρτί και μετά στο πληκτρολόγιο. Από μικρή έτσι διάβαζα όπως λέει το -1- και μόνο έτσι μπορούσα να μάθω το μάθημα μου! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λίνα καλώς όρισες! Είδα ότι είμαστε και συνάδελφοι :)))
      Κι εγώ μια ζωή κρατούσα σημειώσεις! Τα βιβλία μου ακόμα και σήμερα χιλιοσημειωμένα ...Μπλοκάκια αμέτρητα κρατούν πάντα τις σημειώσεις μου!
      Χαίρομαι που μοιάζουμε!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  7. Στην αρχή μου φαινόταν αδιανόητο να γράφω στο πληκτρολόγιο τις σκέψεις μου... το μολύβι ήταν η φυσική συνέχεια του μυαλού και των σκέψεων μου... Με τα χρόνια όμως, η χρήση του πληκτρολογίου μου είναι το ίδιο φυσική όπως και η χρήση του μολυβιού...
    Επειδή όμως η πρώτη αγάπη και παντοτινή (όπως λέει και η γνωστή διαφήμιση) ποτέ δεν ξεχνιέται, κουβαλάω πάντα μαζί μου ένα μπλοκάκι μ΄ένα μολύβι που σημειώνω σκέψεις και διάφορα...
    Πολλά φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ μου άρεσε αυτό που έγραψες Σοφία μου .... το μολύβι ήταν η φυσική συνέχεια του μυαλού και των σκέψεων μου. Πόσες φορές δεν το έχω νιώσει κι εγώ!
      Καλά δε λέω κι εγώ στο πληκτρολόγιο γράφω αρκετά αλλά η αρχή γίνεται στο χαρτί:))
      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  8. Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση. Εγώ είμαι του πληκτρολογίου, όχι όμως ότι έχω σταματήσει να γράφω. Το θέμα όμως είναι η σημασία του να γράφεις. Είτε στο χαρτί, είτε στο πληκτρολόγιο. Δεν είμαι τόσο σίγουρη ότι το γράψιμο με το χέρι οξύνει περισσότερο το μυαλό. Για αυτό λοιπόν ας γράφουμε γενικώς, γιατί όσο γράφουμε τόσο περισσότερο σκεφτόμαστε.

    Με θλίβει το γεγονός όμως, και θα ήθελα να το καταθέσω, ο τρόπος που γράφουμε σήμερα, ειδικά τα πιο νέα παιδιά. Χωρίς ορθογραφία, χωρίς σύνταξη. Όχι ότι εγώ είμαι τέρας ορθότητάς αλλά προσπαθώ να μην κάνω κοτσάνες που να βγάζουν μάτι.

    Αυτά.
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία ήταν εύστοχες οι παρατηρήσεις σου!Το μυαλό οξύνεται με τη γραφή ανεξάρτητα που γίνεται!
      Βέβαια ίσως στο χέρι να δραστηριοποιούνται άλλες νευρικές απολήξεις :)))
      Όσα για τα νέα παιδιά κι εγώ θλίβομαι! Χαίρομαι πολύ που το σημείωσες! :)))
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  9. Ότι γράφω στο πληκτρολόγιο είναι τόσο γρήγορο και ασυνήδειτο που αδυνατώ να το θυμηθώ μετά με λεπτομέρεια...το αντίθετο από όταν γράφω σε χαρτί .... το καλύτερό μου όμως ήταν στην παλιά μου γραφομηχανή με τον κτύπο των πλήκτρων να μου δίνουν ρυθμό και ευκαιρία να σκεφτώ την επόμενη φράση.
    Το κακό είναι πως εξαφανίστηκε κατά την τελευταία μετακόμιση κι από τότε δεν αξιώθηκα να πάρω άλλη....
    Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να κρατάς τον αγαπημένο σου στυλογράφο στο χερι , αυτό είναι αλήθεια !

    Καλημέρα Αριστάκι :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λεβίνα μου επιβεβαιώνεις το άρθρο και σε ευχαριστώ πολύ για αυτό:))) Αυτό με τη γραφομηχανή το έχω διαβάσει από συγγραφείς. Έχω γράψει πολύ λίγο σε γραφομηχανή αλλά ο ήχος ήταν όντως μαγεία!
      Να'σαι καλά που μοιράστηκες μαζί μας τη δική σου εμπειρία!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  10. Καλημερούδια! Πόσα χρόνια είχα να την ακούσω αυτή τη φράση...ένα σφίξιμο στην καρδιά το ένιωσα όπως τότε στα δικά μου μαθητικά χρόνια, έχω γεννηθεί το 1973...εντάξει θα μου πει κάποιος και τι μας το λες,το λέω γιατί είμαι και εγώ παιδί της γενιάς που έμαθε με το μολύβι και το χαρτί ανά χείρας.Έγραφα....έγραφα...έγραφα...και τον άγραφο είχα, θα συμφωνήσω με την ανάρτηση σου έτσι μόνο αντιλαμβανόμουν και μάθαινα.Ο θείος μου ήταν δάσκαλος και με είχε μυήσει σε όλο αυτό με το γράψιμο, αριθμοί και λέξεις, με την ρίζα τους παρακαλώ, γέμιζαν τετράδια,τα τετράδια διεθνές εμείς τα χτίσαμε....Γιατί εκείνα τα βιβλία μας,γραμμένα με σχόλια δίπλα από τις παραγράφους από πάνω ως κάτω...Τι μου θύμησες βρε Άριστέα μου......φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χεχε! Για αυτό είμαι εγώ εδώ βρε! να σας ξυπνάω αναμνήσεις :))))
      Εγώ το 70 Μαρία μου , της ίδιας γενιάς είμαστε...του μολυβιού και της γόμας! Έτσι μάθαινα κι εγώ . Κιναισθητικός τύπος έπρεπε να να περνάω τις γνώσεις από όλες τις αισθήσεις.
      Φιλάκια πολλά Μαρία μου!

      Διαγραφή
  11. Bonjour!!! Ε από το λίγο που μιλάμε τι πιστεύεις;;;; Ενα θα σου πω!! Μέχρι και ποίημα έγραψα κοντά στα 20 μου για το μολύβι!! Τρελή!! :)))
    Συμφωνώ κι επαυξάνω ότι είναι άλλου είδους η επαφή με το χαρτί και το μολύβι. Ακόμα και το στυλό το θεωρώ λίγο ψυχρό αλλλά αυτό το πλίκι πλίκι είναι αδυσώπυτο! Αλλά και πάλι στη γραφομηχανή είναι γοητευτικό!! Τι να πεις!! Είναι εξάλλου κι αυτό προσωπική υπόθεση του καθενός!!
    Up, close and personal!!
    Δυστυχώς με τη συχνή χρήση του πλίκι πλίκι και τα greekenglish που γράφουν πολλοί, είναι αναπόφευκτο να γίνονται ορθογραφικά λάθη.. Αυτό θα έπρεπε να προβληματίζει και στα σχολεία!!
    Οσον αφορά ότι πολλοί συγγραφείς προτιμούν το χέρι, έχω την εντύπωση ότι πρόσφατα είχα διαβάσει το αντίθετο, ειδικά για το εξωτερικό.. Πολλοί προτιμούν απευθείας το πλίκι πλίκι γιατί τους βοηθά να εξικοινομούν χρόνο και στο γράψιμο αλλά και στο διόρθωμα!! Ναι κι όμως, γιατί λένε ότι πιο εύκολα διορθώνεις στην οθόνη του υπολογιστή που ναι το γραπτό πιο απρόσωπο από σένα παρά από το να διόρθωνες τα γράμματά σου στο χαρτί.. Κι εκεί time is money!! Ασε που πλέον υπάρχουν προγράμματα που αποθηκεύεις όχι απλά λέξεις αλλά ολόκληρες φράσεις και τις χρησιμοποιείς έτοιμες και εννοείται γράφεις ακόμα πιο γρήγορα..
    Αν με ρωτήσεις διαφωνώ κάθετα με την πατ κιουτ λογική αλλά άλλοι ρυθμοί εκεί, άλλα deals..
    Σου είπα ότι έχω γράψει ποίημα για το μολύβι;;;;; ;))))
    Μάκια μούκια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλό! :))))
      Μαριλενάκι μου κι εσύ ποίημα; ...Έκανα μια ανάρτηση πέρυσι την άνοιξη για το μολύβι ..έκανα κι εγώ ένα ποιητικό σχεδίασμα :)))
      http://princess-airis.blogspot.gr/2013/04/24-days-challenge-day-12.html

      Εγώ μεγαλώνω- το μολύβι μου μικραίνει...
      Σχέση αντιφατική
      Σχεδόν παράλογη!
      Κι όμως
      κι οι δυο τελειώνουμε....
      Εγώ σκέφτομαι...αυτό μετουσιώνει...
      Αφήνει ίχνη
      γκρι σκούρα, σχεδόν μαύρα,
      βαθιά ίχνη μου...
      Αδιαμαρτύρητα...

      Εγώ μεγαλώνω
      αυτό μικραίνει...
      Κι οι δυο θα τελειώσουμε!
      Μα πριν τελειώσουμε εγώ θα έχω σκεφτεί
      κι αυτό θα έχει χαράξει....
      Τη σκέψη μου.
      Κάποια στιγμή....
      Εμείς θα τελειώσουμε!
      Μα κάτι, βρε αδερφέ,
      κάτι θα έχουμε αφήσει ....

      Θέλω να διαβάσω και το δικό σου!
      (Στα υπόλοιπα ...συμφωνούμε απόλυτα)!

      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  12. Αγαπη μου ομορφη καλημερα!

    Ομολογω πως με την αναρτηση σου με γυρισες χρονια πισω.

    Λοιπον, εκανα κατι γραμματα θυμαμαι τεραστια. χαχαχα
    Βεβαια κανεις δε με μαλωσε ποτε για να τα διορθωσω. Τα μικρυνα στη συνεχεια αλλα αναλογα το στυλο η το μολυβι κανω ορνιθοσκαλησματα η καλυτερα. χαχαχα

    Η αληθεια ειναι πως στο δημοτικο αργουσα να τελειωσω οτι γραφαμε και προφανως οι δασκαλες μου θεωρουσαν πως δε θα προκοψω στη ζωη μου επειδη δεν διαβαζα.
    Και δεν κανω πλακα, το ειχαν πει στους γονεις μου αυτο. Και μιλαμε για δημοτικο.

    Ποτε δεν διαβαζα πολυ και ποτε δεν εγραφα πολυ. Ακομη και στη ταξη που επρεπε να κραταμε σημειωσεις εγω η αργουσα η υπογραμμιζα στο βιβλιο.
    Το εκανα ομως αυτο γιατι εχω ενα συνηθειο. Επεξεργαζομαι, Θελω να επεξεργαζομαι τα παντα γυρω μου με ηρεμια ομως. Τα απολαμβανω, συλλεγω και σκεφτομαι με εναν ιδιαιτερο τροπο.

    Δεν ειμαι φιλος ουτε του μολυβιου, ουτε του χαρτιου, ουτε του υπολογιστη, ουτε τιποτα. Δεν ξεχωριζω και δεν αγαπω κατι απο αυτα. Τιποτα απο αυτα δε θεωρω πως μου δινει οφελος. Το δικο μου οφελος ειναι η επεξεργασια. Μου αρεσει να παρακαολουθω και να επεξεργαζομαι τα παντα γυρω μου.

    Κανενα αντικειμενο δε μας κανει καλυτερους, μονο η ψυχη μας μας κανει. Και εσυ δινεις την ψυχη σου στο μολυβι και στο χαρτι και γι αυτο νοιωθεις ετσι. Δεν ομορφαινουν αυτα τη ζωη σου, εσυ τους δινεις ζωη! Να το θυμασαι αυτο!

    Φιλακια πολλα πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κική μου σε ευχαριστώ πολύ που μοιράστηκες μαζί μας τη δική σου εμπειρία.Να 'σαι καλά και σε ευχαριστώ για αυτο που είπες στο τέλος. Θα το θυμάμαι!
      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
    2. Η Εκφρασουλα εδωσε ρεσιταλ με την απαντηση της συμφωνης Αριστακι μου?

      Διαγραφή
    3. Ευχαριστω Σοφουλινα μου! :)
      Φιλακια πολλα!

      Διαγραφή
  13. Διαβάζοντας την περιγραφή για τον εαυτό σου ως προς το γράψιμο πραγματικά ένιωσα λες και διάβαζα εμένα..!!!!!!
    Είμαι αιώνια ερωτευμένη με το χαρτί και το μολύβι....με τα περίεργα μου τετράδια και με την πένα μου!!!!

    Φιλάκια πολλά Αριστέα μου
    Την αγάπη μου πάντα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπερίζω την ερωτευμένη με το μολύβι ψυχή:)))
      Καταλαβαίνω και καταλαβαίνεις την αίσθηση.... Έν αδικό μας μυστικό...
      Φιλάκια Άμυ μου :)))

      Διαγραφή
  14. Αλήθεια είναι πως έχουμε ξεχάσει να γράφουμε. Κι όσο πιο μικρός στην ηλικία κανείς τόσο πιο έντονο το φαινόμενο... Βλέπω για παράδειγμα τους φοιτητές μας, τα κείμενα τους (emails, εργασίες, εξετάσεις, κτλ.) όλα σε greekenglish θα τα έγραφαν αν ήταν δυνατόν. Και μιας και πρέπει να γράφουν ελληνικά τα δίνουν ανορθόγραφα, χωρίς σημεία στίξης, χωρίς προσφωνήσεις κι αποφωνήσεις, με ένα σωρό συντομογραφίες (π.χ., τπτ για το τίποτα), πιο πολύ χρόνο μας παίρνει να καταλάβουμε τι θέλουν να πουν παρά να διορθώσουμε την άσκηση τους!
    Χάνεται η μυρωδιά του χαρτιού, τα ξύσματα του μολυβιού, και τα καθαρίδια της γόμας, αυτή είναι η νέα πραγματικότητα.

    Καλημέρα :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι Fri μου γιατί μας μετέφερες την πραγματικότητα ως έχει . Και τον κίνδυνο που καραδοκεί βεβαίως βεβαίως!
      Να'σαι καλά!
      Τα φιλιά μου!

      Διαγραφή
  15. Καλημέρα κοριτσάκι μου!
    ΝΑΙ, ΝΑΙ και πάλι ΝΑΙ!
    Θα συμφωνήσω σε όλα, τον ξέρεις τον προβληματισμό μου, γιατί στο έχω ξανά αναφέρει, ότι σιγά σιγά ξεχνάμε να γράφουμε, πόσο μάλλον εγώ που έχω και ένα θέμα. Κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα είναι δεν μπορώ να το εξηγήσω και τρώω κόλλημα όταν πάω να γράψω..κάτι σαν δυσλεξία στα γραπτά μπορώ να το περιγράψω...Πάντως το καλό είναι πως αν γράψω για κάποιες μέρες σερί φτιάχνει και η άνεση μου και ο γραφικός μου χαρακτήρας. Μάλλον επειδή ποτέ δεν έκανα καλά γράμματα και μου το έλεγαν όλοι επικριτικά μου έμεινε και όταν πάω να γράψω κρίνω τον εαυτό μου αυστηρά και στο τέλος λέω δεν μπορώ..Άσε μεγάλο θέμα έχω σε αυτό το κομμάτι...να το ψάξω γιατρέ μου; Να πάω σε κανένα ψυχίατρο;
    Πολλά φιλάκια Αρσιτούλι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άρα τι συμπεραίνουμε; Ότι ό,τι αφήνεις σε αφήνει! Ό,τι εξασκούμαστε γίνεται με το καιρό καλύτερο!
      Φιλάκια πολλά Κατερινάκι μου! ♥

      Διαγραφή
  16. Πόσο πόσο μα πόσο συμφωνώ! Προσωπικά όταν πηγαίνω να γράψω κάτι δυσκολεύομαι αρκετά να το ολοκληρώσω στο πληκτρολόγιο. Και τέλος πάντων, αν δεν ακούς τον ήχο που κάνει το μολύβι πάνω στο χαρτί το γράψιμο δεν έχει ενδιαφέρον..
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι κορίτσι μου γλυκό που συμφωνείς!Κράτα γερά .... νιάτο μου εσύ! :)))
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  17. Mαζί με την Νάσια κι εγώ .. (αυτό το τελευταίο θρανίο όλο αντίδραση είναι).. τί την έχουμε την τεχνολογία για να γυρίζουμε στην εποχή των σπηλαίων;....
    Απαπαπαπαπαπα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αχαχαχχα Τζίνα, αντιδραστικό μου στοιχείο εσύ!

      Διαγραφή
    2. αχαχα! Θα σας βάλω τιμωρία εσένα με τη Νάσια !!!

      Φιλάκια ταραξία-Τζινάκι μου!

      Διαγραφή
  18. Αα δεν θέλω διλλήματα μου αρέσουν και τα δύο θέλω να μυρίζω το χαρτί και το μολύβι να το πιάνω και να γράφω, αλλά μου αρέσει και η γρηγοράδα του πληκτρολογίου!
    Θα πω και τα δύο λοιπόν!
    Σιγά να μην διαλέξω!
    Πολλά φιλιά Αριστάκι μου!
    Ασχετο εγώ μάθαινα πολύ όταν άκουγα κάτι, επειδή έγραφα χωρίς να κοιτάω τι γράφω, γρήγορα και μηχανικά, δεν θυμόμουν τι έγραφα μετά!
    Χαχα!
    Είμαι καλά γιατρέ μου;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και τα με δύο δεν πειράζει καθόλου Ελενάκι μου! Να μην με ξεχάσουμε με το χεράκι μας είναι το θέμα :)))
      Φιλάκια κορίτσι μου ( και μια χαρά είσαι !)

      Διαγραφή
  19. Πριν λίγες μέρες σκεφτόμουν πως στο σχολείο, πάντα εμένα έβαζαν να τους σχεδιάσω και να τους ζωγραφίσω ό,τι ήθελαν (παιδιά και δάσκαλοι). Από τότε που μπήκε πιο δυναμικά στη ζωή μου ο υπολογιστής, νομίζω πως τα χέρια μου "δεν πιάνουν πια"... Απλά, ελπίζω να ισχύει αυτό που λένε "πως υπάρχει μνήμη στα πράγματα"... Δηλαδή, αν αποφασίσω να ασχοληθώ πιο σοβαρά ξανά με μολύβια, χρώματα κτλ, να μην έχουν καθεστώς... αμνησίας τα χέρια μου!!
    ;-)
    Και στο κάτω-κάτω, με το πληκτρολόγιο... πώς θα κάνεις καμιά σαΐτα, βρε αδερφάκι μου???
    ;-)
    ΣΣΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμ πέστο Γιάννα μου τα σαιτάκια πως θα τα κάνουμε;;χι.χιχ.

      Διαγραφή
    2. Τα είπες όλα Γιάννα μου ....πώς θα κάνεις καμιά σαΐτα με το πληκτρολόγιο;;;;
      Υπέροχη μέσα στα χωρατά σου!
      Σε γλυκοφιλώ!

      Διαγραφή
  20. Αριστέα μου πολύ ενδιαφέρον το άρθρο! Εγώ πάλι σε σχέση με τους υπολογιστές είμαι αναλφάβητη! Τώρα μαθαίνω και δεν θα έλεγα με επιτυχία! Φαντάσου να έγραφα πρώτα στο χαρτί και κατόπιν στον υπολογιστή....ίσαμε μία μέρα θα μου έπαιρνε! Οπότε μου αρέσει να γράφω με το πληκτρολόγιο κατευθείαν, έστω και αργά! Καινούργιο κοσκκινάκι μου.... Βέβαια στην δουλειά με τρελαίνει αυτή η διαδικασία, κείμενο, μολύβι, σημειώσεις! Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάποιες φορές δε λέω είναι μεγάλη εξυπηρέτηση ο υπολογιστής! Για μένα όμως που κάνω πολλά λάθη ώσπου να τα διορθώσω χάνω τη σκέψη μου. Οπότε λέω χαρτί και πάλι χαρτί. Όπως βολεύεται βέβαια ο καθένας αρκεί να μην χάσουμε τη μαγεία...
      Φιλάκια πολλά Ειρήνη μου!

      Διαγραφή
  21. Κοσ-κκι-νάκι..... από το κο-κκ-ινάκι :))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Βρε κορίτσι, πήρα μια τρομάρα με αυτόν το τίτλο, άρχισα να ψάχνομαι αν έχω διαβάσει ή όχι !!!!!!!! Εγώ θα πω πως αν ξεκινήσω να γράφω με το χέρι, στην τρίτη σειρά θα έχω πάθει κάτι σαν .... αγκύλωση, παράλυση..... θα νιώθω το χέρι μου σαν να έχω γράψει την Ιλιάδα και την Οδύσσεια μαζί! Με το πληκτρολόγιο μπορώ να σου γράψω χιλιάδες λέξεις, με το μολύβι ..... no !!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Μαρία ...μαμά, σύζυγος, κόρη, αδελφή, θεία, κουμπάρα, νονά, φίλη, εργαζόμενη, συνάδελφος, κ.λπ. με ότι συνεπάγεται .... όλο αυτό και καλώς όρισες στο χώρο μου :)))
      Αν είσαι όλα αυτά σε συγχωρούμε που γράφεις με το πληκτρολόγιο :))) Ο χρόνος για σένα πρέπει να είναι πολύτιμος!
      Φιλάκια πολλά :)))

      Διαγραφή
  23. Γεια σου Αριστέα μου
    Εμπεριστατωμένη η παρουσίαση σου!!!
    Γράφω πάντα με μολύβι, πένα κατά το πλείστον
    η έμπνευση στο πληκτρολόγιο κατ' εμένα χάνεται....
    Έχει μαγεία το γράψιμο με το χέρι...τα χειρόγραφα
    πάντα θα συγκινούν γιατί ως ένα σημείο προσδιορίζουν
    και το χαρακτήρα του γράφοντος!!!

    φιλάκι γλυκό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου ...αυτό ακριβώς ...η έμπνευση χάνεται όταν πληκτρολογείς! Και μιλάω όταν πρέπει να βγάλεις τη ψυχή σου ...
      Όταν πληκτρολογώ πρέπει να σκέφτομαι τα γράμματα που χτυπώ τους τόνους που ξεχνώ...Ταυτόχρονα με τη σκέψη και τη φαντασία δεν μπορώ να τα κάνω αυτά!
      Φιλιά Ελένη μου! ♥

      Διαγραφή
  24. Εί[α και εγώ... μας βάζεις μάθημα;;; και έτρεξα..χι.χι...Αριστέα μου...εγώ κι αν είμαι του μολυβιού....ακόμα και στα μαθήματα του ιντερνετ.... πως γίνεται;;; εεεεε πανέυκολο είναι..χι.χι. αν δεν ξερεις π.χ. πως να βαλεις μια φωτογραφία στην αναρτηση σου...χι.χι. στελνεις μεηλ.....φιλενάδα το... και το...παίρνεις τις οδηγιες με μέηλ......εδώ πρόσεξε... τις γράφεις με το μολύβι στο τετράδιο.. και ... απο εκεί ...στο πληκτρολόγιο..και εμαθες το μαθημαααα!!!!! χι.χι. κάποτε είχα γραφομηχανή. εκει πρωτοέμαθα να πληκρολογώ....αλλά πάντα ξεχνάω τους τόνους..!!!.τώρα είναι παροπλισμένη σαν τα πλοία... χι.χι. φιλακιαααααα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αχαχαχα! Ρουλίτσα μου είσαι υπέροχη! Μου αρέσει επίσης που για τις απορίες σου ρωτάς σαν μικρό παιδί και μαθαίνεις σιγά σιγά σαν καλή μαθήτρια! Αυτό μάλλον είναι το μυστικό της επιτυχίας σου!

      ΥΓ: Μετά το χθεσινό αφιέρωμα και αφού το είπα της μαμάς άρχισα να τη ψήνω ακόμα περισσότερο! Αν πάρει η μαμά μου λαπ τοπ να ξέρεις ότι εσύ ενέπνευσες! :)))
      Φιλάκια πολλά Ρούλα μου! ♥

      Διαγραφή
  25. Αριστέα μου, πόση δουλειά έκανες πάλι να συλλέξεις όλες αυτές τις χρήσιμες συμβουλές! Εγώ γλυκιά μου πάντα γράφω στο χαρτί, αρχικά κι έπειτα στον Η/Υ, έτσι έμαθα και δεν το αλλάζω. Δεν ήξερα όμως πως είναι τόσο ευεργετικό! Είσαι απίθανη το τι μπορεί να μάθει κανείς από σένα!
    Να είσαι καλά γλυκιά μου! Φιλιά πολλά!:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθεια είναι ότι δεν έκανα πολλή δουλειά Κατερίνα μου. Απλά διαβάζω κι όταν βρίσκω ενδιαφέροντα άρθρα πάντα τα αποθηκεύω προκειμένου να τα μοιραστώ μαζί σας
      Κι εγώ εντυπωσιάστηκα από τα οφέλη του γραψίματος ..ιδίως με το χέρι :)))
      .Φιλάκια πολλά μάτια μου!

      Διαγραφή
  26. Συμφωνώ με όσα λες, όμως εμένα το πληκτρολόγιο με έσωσε. Κάνω άσχημα γράμματα, όταν μάλιστα γράφω γρήγορα μπορεί να μην τα καταλαβαίνω ούτε εγώ μετά. Έτσι χωρίς να αποκλείω τα χειρόγραφα, προτιμώ τον υπολογιστή όπου οργανώνω καλύτερα και τα αρχεία μου. Εκπτώσεις όμως στη σύνταξη, στα σημεία στίξης και στις φράσεις δεν κάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που τονίζεις Σοφία μου ότι εκπτώσεις δεν χωρούν ακόμα και στην ηλεκτρονική μορφή και χρήση της γλώσσας μας!
      καταλαβαίνω ότι είναι ευκολία ο υπολογιστής. Ας θυμόμαστε μόνο αυτό: Ό,τι αφήνουμε ...μας αφήνει!
      Φιλάκια πολλά Σοφία μου!

      Διαγραφή
  27. Άσχετο. Η φωτογραφία στα βράχια πολύ ωραία!
    Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου και αν ήσουν κοντά μου, θα σ' έκανα μια αγκαλιά. Έχουμε ξεχάσει βασικές δεξιότητες και μαζί μ' αυτές απομακρυνόμαστε απ' τη γλώσσα μας. Φοβάμαι ότι η επόμενη γενιά, δεν θα πληκτρολογεί καν. Έχουμε μπει ήδη στην εποχή του touch screen.
    Λόγω αντικειμένου, πληκτρολογώ και στον ύπνο μου. Αλλά έχω ακόμα τη συνήθεια να διαβάζω βιβλία, να κρατάω σημειώσεις και γενικώς, να "μυρίζω" το χαρτί και το μολύβι.
    Πολύ ωραία ανάρτηση Αριστέα μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου την αισθάνομαι την αγκαλιά σου από μακριά! Χαίρομαι που ταιριάζουμε σε πολλά! Και που ανέφερες το touch screen!
      Ούτε καν πληκτρολόγηση ! Κι εγώ ανησυχώ! Κι ας λένε ότι θέλουν για την ευκολία του πληκτρολογίου!
      Δεν θα σταματήσω να ανησυχώ!
      Σε ευχαριστώ για όλα!
      Τα φιλιά μου!

      Διαγραφή
  28. Ενδιαφέρουσα ανάρτηση!!
    Δεν μπορώ να πω ότι έχω ξεχάσει να γράφω με το μολύβι, αλλά πλέον λειτουργώ σχεδόν αποκλειστικά με το πληκτρολόγιο. Και στο blogging! Με τον ίδιο τρόπο που συγκροτούσα τη σκέψη μου και τη μετέφερα στο χαρτί, με τον ίδιο τρόπο τη συγκροτώ και τη μεταφέρω απευθείας στον υπολογιστή με το πληκτρολόγιο... ειλικρινά, δεν παρατηρώ διαφορές! Η μόνη και βασική διαφορά είναι η ευκολία στη διόρθωση του κειμένου.
    (Αν κι εγώ δεν πιάνομαι για παράδειγμα, μιας και στα 9 μου είχα ήδη γραφομηχανή... και έγραφα πάντα εκεί τα κείμενά μου. Έπειτα απέκτησα υπολογιστή και συνέχισα στο ίδιο μοτίβο!)
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λοιπόν εσύ δεν πιάνεσαι για παράδειγμα για το λόγο ότι εξασκείς διαρκώς τα χέρια σου :))))
      Επομένως εποφελείσαι πολλαπλώς!
      Τα φιλιά μου Έλλη μου! ♥

      Διαγραφή
  29. Και εγώ λατρεύω να γράφω με χαρτί και μολύβι.
    Φιλάκια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Σταμάτησα να γράφω με μολύβι τελευταία, γιατί, με τον πόνο του αυχένα, η κατάσταση επιδεινώνεται. Όσο κι αν σου κάνει εντύπωση, στη δουλειά δεν έχω υπολογιστή (ναι, εν έτει 2014!, στο Ελλαδιστάν...) κι έχω γράψει τόσο πολύ όλα αυτά τα χρόνια εκεί μέσα, που δεν αντέχω να γράφω και στο σπίτι. Η ημικρανία με εγκατέλειψε, ένα 24ωρο μετά. Πολλά φιλιά και καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν γράφεις διαρκώς στη δουλειά και τόσα χρόνια έχεις καλύψει και με το παραπάνω τα ένσημά σου εσύ ;-)
      Φιλάκια πολλά μάτια μου!

      Διαγραφή
  31. Κοίτα, δεν γράφω σχεδόν καθόλου με το μολύβι. Μόνο κάποιες ασκήσεις με την κόρη μου που λύνουμε στο πρόχειρο. Επειδή βιάζομαι δεν μπορώ (δεν θέλω) να καθυστερώ γράφοντας στο χαρτί κι ύστερα να τα ξαναγράφω με το πληκτρολόγιο.

    Λάθος; Μπορεί.

    Το δυστύχημα είναι πως τα τελευταία χρόνια με τη χρήση του υπολογιστή έχω ξεμάθει να γράφω γρήγορα με το χέρι. Αν γράψω στα γρήγορα μετά από 2-3 γραμμές αρχίζει να με πονάει το χέρι.

    Αν κρατούσα ημερολόγιο (λέμε τώρα!!!) τότε εντάξει. Δεν βρίσκω όμως το λόγο να γράφω το ίδιο πράγμα δύο φορές.

    Ξέρω πως έχεις δίκιο. Μη φωνάζεις.
    Μη φωνάζεις λέμε!
    Αφού ξέρεις πως δεν διορθώνομαι :)))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. $%$#@$#&^%%$%@!
      Αχ σου φώναξα και το ευχαριστήθηκα!
      Χαίρομαι που τα είπαμε !
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  32. Νεα ταινια τρομου : "Η αχρηστια των αισθησεων"
    Στην οντισιόν πηραμε ολοι μερος.

    Καλο ξημερωμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπίζω να μην ξημερώσει ποτέ αυτή η μέρα !
      Φιλί ζεστό ομορφιά μου!

      Διαγραφή
  33. Εγώ δεν πιέστηκα ποτέ, έγραφα με το καλό μου το χέρι, το αριστερό, παρά ταύτα όμως έκανα πάντα ορνιθοσκαλίσματα χαχα! Τώρα τουλάχιστον διαβάζονται, στο γυμνάσιο δεν μπορούσαν να τα διαβάσουν. Στο πανεπιστήμιο πάντως κάποια στιγμή είχα την ευκαιρία αν το κυνηγούσα να δώσω προφορικές εξετάσεις, όμως μετά από τόσα χρόνια γραπτά δεν μου πήγε και ας ζοριζόμουν να γράψω γρήγορα, το είχα συνηθίσει. Τώρα που αποφοίτησα ομολογώ ότι πληκτρολόγιο και κινητό με έχουν κερδίσει. Πιο πιθανό είναι να χρησιμοποιήσω τα χέρια μου για να μαστορέψω ή να βάψω..

    Καλό ξημέρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ είσαι ξεχωριστή περίπτωση Γιωργο. Οι μαθησιακές δυσκολίες βοηθιούνται με τον υπολογιστή:)
      Χαίρομαι που το πάλεψες και δεν πήρες απαλλαγή γραπτών. Δείχνει αγωνιστή αυτό!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  34. Πληκτρολόγιο! Βάζοντας τις πένες (τις προτιμώ από το στυλό και το μολύβι) στην άκρη... Αυτή είναι η τεχνολογία που επικρατεί, και δεν βλέπω το λόγο να την δούμε επιφυλακτικά.
    Οι αναφερθείσες έρευνες, είναι στατιστικές που περιορίζονται στον τόπο και τον χρόνο. Αν επαναληφθούν μετά από 20 χρόνια φερ' ειπείν, τότε πολύ πιθανόν τα δεδομένα να έχουν αλλάξει, οπότε θα αλλάξουν και τα αποτελέσματα...
    Για το κοφτερό μυαλό, και την εξυπνάδα, υπάρχει το διάβασμα! Εκεί πάσχουμε και όχι στο γράψιμο...

    Και οι μέτριοι που προτιμούν το μολύβι από το πληκτρολόγιο, μέτριοι θα παραμείνουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω ότι μετά από 20 χρόνια τα αποτελέσματα των ερευνών θα μας αποκαρδιώνουν περισσότερο :(
      Καλά αναφέρεις το διάβασμα. Αλλά οι περισσότεροι δεν διαβάζουν. :(((
      Εγώ έχω παραδείγματα απτά να αναφέρω . Και θλίβομαι!

      Διαγραφή
  35. Πρέπει να γράψω, να αγγίξω τα μολύβια, να μυρίσω τις σελίδες..
    Να χρησιμοποιήσω τις αισθήσεις μου ώστε βιωματικά να γίνω ένα με το γραπτό.. ακόμη και στη σχολή ή στις αναρτήσεις μου. Σε καταλαβαίνω..

    Φιλιά πολλά από τη μακρινή Μελβούρνη :) ΣΛ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καρδούλα μου εσύ! Έτσι όπως το έγραφες σε φανταζόμουν κιόλας!
      Έχει τη στόφα εκείνη τη παλιά του συγγραφέα χωμένου μέσα σε στοίβες χαρτιών ...
      ΣΛ!!! ♥

      Διαγραφή
  36. Εκανες πολυ καλα που μοιραστηκες μαζι μας το αρθρο αυτο, συμφωνω σε ολα και ειναι πολυ καλη ολη η αναρτηση σου!
    Απο εμπειρια επειδει ειμαι (ή καλυτερα ημουν) λατρης στο να γραφω τετραδια ολοκληρα για να μαθαινω θεωριες για το σχολειο και αργοτερα στην σχολη, καθως ειμαι πιο πολυ της πρακτικης, μπορω να πω οτι το γραψιμο βοηθαει να μαθαινεις καλυτερα τα πραγματα και να σου μενουν, διοτι δεν τα ξεχνας ευκολα.
    Αν και θα ομολογησω οτι πλεον δεν πιανω τοσο συχνα το χαρτι και το μολυβι και τα εχω αντικαταστησει με το πληκτρολογιο, το ξερω λαθος μου!
    Φιλακια Αριστεα μου! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου Ελευθερία μου! Κι εμένα με βοηθούσε πάντα!
      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  37. Παρόλο που μου αρέσει να γράφω δεν προλαβαίνω καθόλου τελευταία να πιάσω μολύβι..ή το πιάνω για να κρατήσω λίγες σημειώσεις μόνο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αχαχα! Όλο στο τρέξιμο είσαι...
      Να δω πότε θα πάρεις ανάσα!
      Φιλιά!

      Διαγραφή