Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Εκ-τομές και συρραφές στα ανθρώπινα δικαιώματα !

"Τρεις φορές πονάει η αγάπη-όταν σε κόβουν, 
όταν παντρεύεσαι κι όταν γεννάς"
Παλιό αφρικανικό γνωμικό (πηγή)

Μια παγκόσμια ημέρα και σήμερα.
Θα διαβάσουμε και θα ακούσουμε για αγώνες, ισότητα, δικαιώματα.
Πολλές θα ανταλλάξουν και τα "χρόνια πολλά" τους 
και πάει και τούτη η μέρα.


Στο μεταξύ σε 29 χώρες του κόσμου αυτού.....

"120-140 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες παγκοσμίως έχουν υποστεί σεξουαλικό ακρωτηριασμό, ενώ άλλα 3 εκατομμύρια ζουν κάθε χρόνο υπό αυτή την απειλή. Για να το πούμε αλλιώς, 6 κορίτσια σε όλο τον κόσμο υποβάλλονται σε κλειτοριδεκτομή κάθε λεπτό.
Σύμφωνα με τον πάντα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 

Κλειτοριδεκτομή είναι ο συνήθης όρος με τον οποίο αναφερόμαστε στον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων. Συνίσταται στην εκτομή μέρους ή ολόκληρης της κλειτορίδας, ή και των μικρών και μεγάλων χειλέων του αιδοίου. Κάποιες φορές η διαδικασία ολοκληρώνεται με τη συρραφή της σχισμής και το στένεμα της εισόδου του κόλπου. Η πρακτική παρομοιάζεται συχνά με την ανδρική περιτομή, στην πραγματικότητα, όμως, το ακριβές αντίστοιχο στους άνδρες είναι ο ευνουχισμός. Δεν είναι σπάνιο, μικρά κορίτσια να πεθαίνουν επιτόπου τη στιγμή της κλειτοριδεκτομής, από την ακατάσχετη αιμορραγία ή τον αφόρητο πόνο και το σοκ. 

Πρόκειται για ένα αρχαίο έθιμο μύησης που επιβιώνει μέχρι σήμερα, κατά κόρον στην Αφρική, αν και απαντάται και σε ορισμένες χώρες της Ασίας και ελάχιστες της Μ. Ανατολής. Η αφετηρία του χάνεται στα βάθη των αιώνων της αφρικανικής παράδοσης. Σύμφωνα με έναν αρχέγονο μύθο του Μαλί, σε κάθε ανθρώπινο ον τη στιγμή της γέννησής του υπάρχει και το αρσενικό και το θηλυκό φύλο. Στον άνδρα το θηλυκό βρίσκεται στην ακροβυστία, και στη γυναίκα το αρσενικό βρίσκεται στην κλειτορίδα. Έτσι, με την περιτομή και την κλειτοριδεκτομή αντίστοιχα, συντελείται σωματικά και κοινωνικά το πέρασμα των παιδιών στην ενηλικίωση, και ο άνδρας και η γυναίκα πια θεωρούνται έτοιμοι να παντρευτούν. 

Αν κάποιο κορίτσι δεν πεθάνει αμέσως μετά την κλειτοριδεκτομή, οι άνθρωποι δεν έχουν τη μόρφωση να αναγνωρίσουν τις μακροπρόθεσμες συνέπειές της. Οι ίδιες οι γυναίκες δεν μπορούν να καταλάβουν πώς το τραύμα που υπέστησαν στην παιδική τους ηλικία φταίει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε όλη τους τη ζωή. 

«Δεν είναι λίγες οι φορές που το ζευγάρι την πρώτη νύχτα του γάμου έρχεται στο νοσοκομείο, καθώς λόγω της φραγής του κόλπου είναι αδύνατη η σεξουαλική επαφή. Και βέβαια ούτε λόγος για απόλαυση στη σεξουαλική ζωή.  Η γυναίκα αντιδρά, αφού συνήθως υποφέρει, γι' αυτό πολλά ζευγάρια οδηγούνται στο χωρισμό», μας λέει ο γιατρός Μουσταφά Τουρέ, που αντιμετωπίζει σχετικά περιστατικά. Σκεφτείτε μόνο, για πόσα κορίτσια η πρώτη ερωτική επαφή σήμαινε να τις ανοίξει ο άνδρας τους μ' ένα μαχαίρι...Αλλά η κλειτοριδεκτομή και το σεξ είναι θέματα ταμπού για την κοινωνία, καλυπτόμενα από ένα πέπλο σιωπής. 

Για μια γυναίκα που έχει υποστεί κλειτοριδεκτομή είναι πιο δύσκολο να μείνει έγκυος, ενώ καθίσταται τρομερά επώδυνος και επικίνδυνος ο τοκετός. Με τα γεννητικά της όργανα κατεστραμμένα, αυξάνονται οι πιθανότητες η γυναίκα να μην τα καταφέρει, και να πεθάνει η ίδια ή το παιδί στη γέννα. Έτσι έχασε τη σύζυγο και το παιδί του ο κ Τερά: «Όταν μου εξήγησε ο γιατρός τι έφταιξε, κατάλαβα ότι δεν ήταν το κακό πνεύμα, ότι δεν ήταν μοιραίο να συμβεί. Πρέπει να σταματήσουμε αυτή τη συμφορά», εξομολογείται.  




Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων οργάνων (FGM)
δεν έχει να κάνει με θρησκείες, με χρώματα. 
Έχει να κάνει με αρρωστημένες νοοτροπίες 
και θλιβερά πολιτισμικά έθιμα, 
σε έναν κόσμο ανδροκρατούμενο και υποβαθμισμένο.

Παρ'όλα αυτά το χέρι που κόβει είναι γυναικείο, 
όπως πολύ σωστά μου επεσήμανε ο φίλος Ανταίος!
Που σημαίνει ότι έχει περάσει κυριολεκτικά στην πέτσα και των γυναικών.....

Σήμερα δεν είναι η παγκόσμια μέρα της κλειτοριδεκτομής.
Αυτή είναι στις 6 Φεβρουαρίου.
Από το 1999 που διάβασα το Λουλούδι της ερήμου
την ιστορία, της Γουόρεν Ντίρι, της Σομαλής που κατάφερε 
να επιβιώσει από τις δύσκολες συνθήκες του ακρωτηριασμού 
των γυναικείων οργάνων της, να δραπετεύσει από τη χώρα της, να μορφωθεί,
να κάνει καριέρα στο μόντελινγκ και τέλος, να γίνει ειδική πρέσβειρα 
των Ηνωμένων Εθνών στον αγώνα τους ενάντια στο FGM,
συγκινήθηκα αλλά και θύμωσα!

Γιατί η ισότητα δεν είναι δεδομένη σε όλο τον κόσμο!

Αντί άλλου αφιερώματος στην περιβόητη γιορτή της γυναίκας!
Ήταν μια μικρή παρένθεση στις αναρτήσεις παιδαγωγικού ενδιαφέροντος.

Καλή Κυριακή

@



Οι ως τώρα δημοσιευμένες ιστορίες του Καφενέ βρίσκονται εδώ
Απομένουν 7 μέρες μέχρι τη λήξη του 3ου γύρου

Σήμερα η Κατερίνα Βαλσαμίδη σερβίρει τη "Φιλική αγάπη"της!